Informatie voor Optimaal Succes

Als iemand eigenaar wordt van een woning moet er overdrachtsbelasting worden betaald. Hieronder een overzicht.

Starters

Een starter betaalt geen overdrachtsbelasting mits:

  1. De woning wordt gekocht......om zelf in te gaan wonen
  2. je tussen de 18 en 35 jaar oud bent.
  3. Je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling

Van deze vrijstelling kan enkel gebruik worden gemaakt als de koopprijs van de woning € 400.000,- of lager is. Voor 2023 wordt de maximale koopsom verhoogd naar € 440.000,-. In 2024 is dat bedrag verhoogd naar € 510.000,-.
Stel, je koopt een woning samen met je partner, maar de partner voldoet niet aan de starters voorwaarden.  Als jullie elk voor de helft eigenaar worden van de woning, dan moet over 50% van de aankoopprijs 2% overdrachtsbelasting worden betaald en over de andere 50% niets.
 
Andere situaties

Voor wie geen starter is en een woning koopt om zelf in te gaan wonen verandert er niets. De overdrachtsbelasting blijft in dat geval 2% van de koopprijs.

Wat wel is gewijzigd is het tarief voor wie een woning koopt om niet zelf in te wonen, bv een woning om te verhuren of wie een woning koopt als 2e (recreatie) verblijf. Er dient dan 10,4% overdrachtsbelasting over de koopprijs te worden betaald.

Het tarief van 8% overdrachtsbelasting geldt ook percelen grond of een bedrijfshal. Het algemene tarief van 6% is volledig komen te vervallen.

Kijk

In de kijker

Bekijk ons volledige aanbod
Gratis account

Gratis account

Wil je je favoriete woningen opslaan en op de hoogte blijven van hun status? Een account hebben is de sleutel! Registreer nu en ontdek het gemak van een gepersonaliseerde woning ervaring.

Account aanmaken