Wanneer heb je een woningtaxatie nodig?

Wanneer heb je een woningtaxatie nodig?

Een taxatierapport kan je helpen bij het krijgen van inzicht in de echte waarde van jouw woning. Maar wanneer heb je precies een woningtaxatie nodig? Hier zijn een aantal situaties waarin je een woningtaxatie nodig hebt:

 • Financiering bij aankoop van een nieuwe woning.
 • Overbruggingsfinanciering.
 • Extra hypotheek voor een verbouwing.
 • Oversluiten van je hypotheek.
 • Echtscheiding.
 • Verkoop binnen de familie.
Ik wil meer weten

Wat voor taxatierapporten zijn er?

Er zijn meerdere soorten taxatierapporten beschikbaar, namelijk een gevalideerd rapport (het meest voorkomend en verplicht bij NHG) en een niet-gevalideerd rapport met plausibiliteitsverklaring. Wie mag zo'n taxatie uitvoeren? Een gecertificeerd taxateur in eigen persoon, ingeschreven in het NRVT en aangesloten bij het NWWI.

Waar let de taxateur op?

Bij het uitvoeren van een taxatie zijn er verschillende aspecten waar de taxateur op let. Hieronder volgen de belangrijkste zaken:

 • Perceeloppervlak en -vorm
 • Inhoud en oppervlakte van de woning
 • Staat van onderhoud en afwerkingsniveau
 • Constructie en kwaliteit van de gebruikte materialen
 • Mate van isolatie en energiezuinigheid
 • Functionele indeling
 • Verplichtingen en rechten zoals het recht van overpad en erfpacht
 • Ligging, omgeving en bestemmingsplan

De taxateur bekijkt deze zaken om een nauwkeurige taxatie van de woning te kunnen maken.

Hoe wordt de waarde van mijn woning bepaald?

Bij het bepalen van de waarde van jouw woning spelen verschillende factoren een rol. Zoals eerder genoemd, let de taxateur onder andere op het perceeloppervlak, de staat van onderhoud en afwerkingsniveau, de constructie en gebruikte materialen en alle andere aspecten die hierboven genoemd zijn. Daarnaast speelt het aanbod en de vraag in de markt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde. Hierdoor is het van belang dat de taxateur in de regio gevestigd is en bekend is met de lokale woningmarkt. Bij het opstellen van het taxatierapport worden minimaal drie referentiepanden gebruikt om de waarde van jouw woning te bepalen en te onderbouwen. In het geval van een taxatie met waarde na verbouwing worden zelfs zes referentiepanden gebruikt. De waarde en vergelijking met de referentiepanden worden in het taxatierapport onderbouwd en toegelicht, zodat je een goed beeld hebt van hoe de waarde van jouw woning tot stand is gekomen.

Wanneer kan ik mijn taxatierapport verwachten?

Bij ons kan je binnen één week tot maximaal 10 dagen na het taxatiebezoek het rapport ontvangen. Het taxatiebezoek vindt binnen enkele dagen plaats en wij beschikken over 2 taxateurs, waardoor we je snel van dienst kunnen zijn.

Hoeveel kost een taxatierapport? 

De kosten voor een taxatierapport zijn afhankelijk van de waarde van de woning, het wel of niet mee-taxeren van een verbouwing en de aanwezigheid van een VvE. Echter zijn de kosten meestal aftrekbaar van de belastingen.

Heb je een taxatie nodig?

Hoe nu verder?

Neem dan contact met ons op via info@versluijsmakelaardij.nl, telefonisch via 0117-440009, via WhatsApp op 06-83272666 of loop binnen op Nieuwstraat 1 te Oostburg.

Wil je meer informatie over de woningmarkt, verhuizen en alles wat daarbij komt kijken?

Maak direct een afspraak Ons informatieve magazine Video

Heb je een taxatie nodig?

Kijk

In de kijker

Bekijk ons volledige aanbod
Gratis account

Gratis account

Wil je je favoriete woningen opslaan en op de hoogte blijven van hun status? Een account hebben is de sleutel! Registreer nu en ontdek het gemak van een gepersonaliseerde woning ervaring.

Account aanmaken