Informatie voor Optimaal Succes

In de zoektocht naar nieuwe woningen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Zowel kopers als verkopers erkennen de voordelen van energiezuinige woningen. In deze blog vertellen we je meer over de opkomst van duurzaamheid binnen de vastgoedsector en hoe dit de vastgoedtransacties kan beïnvloeden.

 

 

Energiezuinige en duurzame woningen

Een essentieel aspect van duurzaamheid in vastgoed is de opkomst van energiezuinige woningen. Kopers tonen vaak bereidheid om meer te betalen voor woningen met energiebesparende functies, zoals zonnepanelen, goede isolatie, een warmtepomp en energiezuinige apparaten. Verkopers kunnen hiervan profiteren door hun woning te upgraden naar meer energie-efficiënte standaarden. 

De toegevoegde waarde van het energielabel

Funda merkt op dat woningzoekers steeds vaker hun keuzes baseren op het energielabel. In vergelijking met vorig jaar wordt er maar liefst 260% meer gefilterd op dit aspect. Hoewel een groot deel van de woningzoekende specifiek zoekt naar een huis met energielabel A, blijkt ook label B en C populair te zijn.

Daarnaast is er een verschuiving gaande in de perceptie van wat als 'onzuinig' wordt beschouwd. Voorheen werd dit voornamelijk geassocieerd met label D en lager, maar een groeiende groep beschouwt ook label B of C als onzuinig. Interessant genoeg staat meer dan de helft van de bezoekers van Funda open voor de mogelijkheid om een onzuinige woning te verduurzamen. (Bron: Funda) 

De hypotheek en het energielabel

Het energielabel van een woning speelt niet alleen een rol bij het bepalen van de waarde ervan, maar kan ook van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Banken en hypotheekverstrekkers houden steeds meer rekening met de energiezuinigheid van een woning bij het verstrekken van een hypotheek. Een energiezuinige woning kan namelijk leiden tot lagere maandelijkse energiekosten, waardoor er meer financiële ruimte ontstaat voor het betalen van de hypotheeklasten. 

Daarnaast zijn er specifieke regelingen die het mogelijk maken om een hogere hypotheek te krijgen voor woningen met energiebesparende maatregelen. Zo biedt de overheid de mogelijkheid om extra hypotheekruimte te krijgen voor het financieren van energiebesparende voorzieningen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kopers die van plan zijn om te investeren in duurzaamheid en energie-efficiëntie. 

Financiële voordelen van een duurzame woning 

Naast dat een duurzame woning natuurlijk goed is voor het milieu, kan het ook financiële voordelen met zich meebrengen. Energiezuinige woningen kunnen lagere energierekeningen opleveren en in enkele gevallen zelfs een negatieve energierekening. Dit maakt het voor potentiële kopers natuurlijk nog aantrekkelijker. 

Toekomstbestendigheid van een duurzame woning

Duurzaamheid is ook een teken van toekomstbestendigheid. Kopers willen liever investeren in woningen die hun waarde behouden of naar verwachting in waarde gaan vermeerderen. Woningen die minder afhankelijk zijn van schaarse natuurlijke hulpbronnen worden in de praktijk vaak veel sneller verkocht. Bij Versluijs Makelaardij begrijpen we het groeiende belang van duurzaamheid in de vastgoedmarkt. We kunnen verkopers adviseren over manieren om hun woningen duurzamer te maken en kopers helpen bij het vinden van energiezuinige woningen die aan hun behoeften voldoen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kijk

In de kijker

Bekijk ons volledige aanbod
Gratis account

Gratis account

Wil je je favoriete woningen opslaan en op de hoogte blijven van hun status? Een account hebben is de sleutel! Registreer nu en ontdek het gemak van een gepersonaliseerde woning ervaring.

Account aanmaken