Informatie voor Optimaal Succes

In deze blogpost leggen we nog eens het verschil uit tussen verkoop op inschrijving, veilen en regulier bieden.

Verkoop bij inschrijving;
De inschrijving wordt als biedmethode nog altijd regelmatig gebruikt. Tijdens de gesloten inschrijving krijgen alle geïnteresseerde de mogelijkheid om eenmaal ‘blind’ een eindvoorstel uit te brengen voor een voorafbepaalde deadline. 
Vroeger werd deze verkoopmethode vaak georganiseerd door een notaris met gesloten envelop (of fax) die na de deadline werden geopend, tegenwoordig zetten makelaars deze vorm ook vaak in als er veel interesse is in een woning. Net zoals bij de notaris, mag een makelaar in de tussentijd geen uitspraken doen over de hoogte van de biedingen om zo ongewenste prijsafspraken te voorkomen. Na de deadline treedt de makelaar in overleg met de verkoper en wordt de woning eventueel gegund aan de kandidaat met het beste bod en voorwaarden.

Sinds 2023 zijn makelaars verplicht om bij deze verkoopmethode te werken met een Digitaal Biedlogboek.
Wij werken met het systeem met de naam "Eerlijk Bieden".
Eerlijk Bieden is een volledig onafhankelijk keurmerk voor makelaars dat de consument een 100% eerlijk biedproces garandeert. 

Veiling;
Een open veiling is eigenlijk het exact tegenovergestelde. Alle kandidaten krijgen real-time inzicht in de overige biedingen en kunnen daarop tot een voorafbepaalde deadline hun bod blijven aanpassen. Alhoewel deze methode zeer conjunctuurgevoelig is, wordt het ook in de huidige markt nog altijd ingezet. Ook wordt deze methode gebruikt bij Executieverkopen. Aan het einde van de deadline behoudt ook hier de verkoper nog het recht van gunning.
Deze manier wordt door ons kantoor niet geadviseerd.

Regulier Bieden;
Ten slotte zien we dat het Regulier Bieden weer heel gebruikelijk is. Bij deze vorm krijgt de kandidaat de mogelijkheid om een openings- of eindvoorstel uit te brengen bij de makelaar. De biedingen komen vervolgens zonder een deadline binnen bij de makelaar en verkoper. Het staat de verkoper en makelaar uiteindelijk vrij om met bepaalde kandidaten één voor één in onderhandeling te treden of de woning direct te gunnen. Het staat in alle gevallen de verkoper vrij om het lopende (voortijdig) af te breken.
Er is geen deadline, doch partijen zijn wel vrij om aan te geven tot wanneer hun voorstel geldig is. Ook is het gebruikelijk om af te spreken wanneer de andere partij uiterlijk een reactie geeft.

Tussentijds de verkoopmethode wijzigen?
Het is toegestaan de verkoopmethode tijdens het spel te wijzigen. Belangrijke must hierbij is wel dat alle kandidaten van deze wijziging van methode op de hoogte gesteld worden.

  Inschrijving Veiling Regulier Bieden
Deadline toegepast   Ja Ja Nee
Type voorstel       Eindvoorstel Eindvoorstel Openings- of eindvoorstel
Onderhandeling mogelijk Nee Nee Ja

Lees ook het artikel van het ZVA over dit onderwerp.
Het is hier als document is bijgevoegd, maar ook te lezen via de bijgevoegde link; 

 

Krantenbericht Biedlogboek verplicht

Kijk

In de kijker

Bekijk ons volledige aanbod
Gratis account

Gratis account

Wil je je favoriete woningen opslaan en op de hoogte blijven van hun status? Een account hebben is de sleutel! Registreer nu en ontdek het gemak van een gepersonaliseerde woning ervaring.

Account aanmaken