Informatie voor Optimaal Succes

En een taxateur is meestal ook een makelaar. Maar een makelaar is lang niet altijd een taxateur. Gecertificeerd Makelaar? Geregistreerd Taxateur? Wat is het verschil? De termen worden steeds door elkaar gebruikt, maar hoe zit het nou?......

Wat is een makelaar?

Een (woning)makelaar is een bemiddelaar tussen een verkoper en een koper, bij de verkoop van een woning.
Je hebt hierbij nog het onderscheidt tussen iemand die zich makelaar noemt en een gecertificeerd makelaar. Lees hiervoor onze blog ‘iedereen mag zich makelaar noemen”
In de meeste gevallen is een Register taxateur ook Gecertificeerd makelaar. De combinatie van beide beroepen gaat goed samen en lopen door elkaar heen.

Kan elke makelaar ook een taxatierapport aanleveren?

Nee, beslist niet!
Zo’n rapport mag alleen gemaakt worden door een NRVT geregistreerd Taxateur.
NRVT staat voor: Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Lang niet elke makelaar is gecertificeerd makelaar, laat staan dat hij/zij ook nog Register Taxateur is.

Wat is een taxateur?

Een (woning-)taxateur is iemand die de waarde bepaalt van een woning.
Voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek heb je een taxatierapport nodig. Dit rapport moet worden opgemaakt door een Register Taxateur.

Hoe weet ik wie Register Taxateur is?

Er is één register voor heel Nederland waarin alle geregistreerde taxateurs te vinden zijn. Dit is het NRVT.
De bepaling van de juiste waarde van jouw woning kan alleen bepaald worden door iemand die in dit register staat. Dit is belangrijk als je jouw woning wilt verkopen, maar ook indien je een taxatierapport nodig hebt voor het verkrijgen van een hypotheek.
De banken stellen hoge eisen aan het taxatierapport. En terecht, want dat rapport is de basis voor een lening die je aangaat en waar je maar liefst 30 jaar aan verbonden zit!

Maar het kantoor is toch ingeschreven?

De certificering van een taxateur is persoonsgebonden. Het is dus zo dat de persoon die het rapport ondertekent ook daadwerkelijk de opname van de taxatie moet doen.
Het is dus niet toegestaan dat een andere medewerker van het kantoor de opname doet namens de Register Taxateur van het kantoor.

Helaas is de praktijk wel eens anders!

Heb je een officiële taxatie nodig met een juiste waarde van jouw woning, kijk dan wie er gecertificeerd is in het register van het NRVT.

Let op; iemand kan zich taxateur noemen zonder Register Taxateur te zijn. Dit kan ook iemand zijn zonder de vereiste diploma's! De naam taxateur zonder toevoeging Register is geen beschermde functie naam.

Via onderstaande link vind je ook nog een filmpje over een gevalideerd taxatierapport.

Link

Kijk

In de kijker

Bekijk ons volledige aanbod
Gratis account

Gratis account

Wil je je favoriete woningen opslaan en op de hoogte blijven van hun status? Een account hebben is de sleutel! Registreer nu en ontdek het gemak van een gepersonaliseerde woning ervaring.

Account aanmaken