Wetswijzigingen 2021

Leestijd ca. 2 minuten
 
Zoals ieder jaar zijn er ook dit jaar allerlei wetten, regels en belastingtarieven gewijzigd.
Voorbeelden zijn de overdrachtsbelasting, het nieuwe energielabel en de hypotheekgarantie.
Lees verder voor een volledig overzicht van de doorgevoerde wijzigingen, specifiek voor de woningmarkt.
 

  1. Overdrachtsbelasting omlaag voor jongere onder de 35 jaar
Om starters op de woningmarkt meer kans te geven, wordt de overdrachtsbelasting voor mensen tot 35 jaar verlaagd van 2 naar 0 procent. Die maatregel geldt tussen januari en eind maart voor huizen in alle prijscategorieën en vanaf april alleen voor huizen van maximaal vier ton.
 
  1. Overdrachtsbelasting omhoog voor belegger en 2e woning
Iedere koper die niet in een huis gaat wonen, moet straks 8 procent betalen. Dat zijn meestal beleggers, die huizen kopen om te verhuren. Maar ook mensen die een tweede woning kopen, bijvoorbeeld een vakantiewoning of een huis voor hun kind. Voor kopers van 35 en ouder die het huis als hoofdverblijf zullen gebruiken, blijft de overdrachtsbelasting 2 procent.
 
  1. Hogere hypotheek voor tweeverdieners en afgestudeerden
Tweeverdieners kunnen voortaan een hogere hypotheek krijgen, want het tweede inkomen telt mee voor 90 procent in plaats van 80 procent. Een studieschuld gaat minder meetellen voor de maximale hypotheek, omdat de rente op studieschulden is gedaald. Iemand met een studieschuld van 25.000 euro kan daardoor ongeveer 7500 euro meer hypotheek krijgen.
 
  1. Hypotheekgarantie tot 325.000
NHG-grens naar € 325.000 in 2021. Vanaf 1 januari 2021 stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen van € 310.000 naar € 325.000. Voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020. Voor de NHG is het laagste van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend met betrekking tot de kostengrens.
 
  1. Hypotheekrenteaftrek omlaag
De maximale hypotheekrenteaftrek gaat al een paar jaar stap voor stap omlaag. In 2021 gaat die van 46 naar 43 procent. Alleen mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf (boven de 68.507 euro) kunnen hierdoor minder hypotheekrente aftrekken.
 
  1. Gebouwen verplicht bijna energieneutraal
Voortaan geldt de zogenoemde BENG-norm voor gebouwen. Dat betekent dat er alleen nog bouwvergunningen worden gegeven voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, want daar staat BENG voor. Dat geldt zowel voor woningen als andere soorten gebouwen. Voor nieuwe overheidsgebouwen gold de norm al sinds 2019, want de overheid wil het goede voorbeeld geven. Eigenlijk zou de BENG-norm al in 2020 worden ingevoerd. Maar dat werd uitgesteld, omdat de software om te berekenen of een gebouw eraan voldoet, nog niet af was.
 
  1. Nieuw energielabel
Samen met de invoering van de BENG-norm komt er ook een nieuw uitgebreid energielabel voor huizen. Voor nieuwe huizen wordt dat energielabel gebaseerd op de rekenmethode die ook voor BENG wordt gebruikt. Voor bestaande woningen moet je een energieadviseur langs laten komen die een woning keurt.
 
  1. Belasting op gas omhoog
De belasting op aardgas stijgt met bijna 3 cent en is dan 52,5 cent per kubieke meter. De belasting op elektriciteit blijft nagenoeg gelijk.
Toch gaat een gemiddeld huishouden niet meer belasting betalen, omdat de vaste korting op de energiebelasting met 31 euro stijgt. Maar als je dus meer dan gemiddeld gas verbruikt, ga je wel meer belasting betalen. De overheid wil daarmee stimuleren dat we minder aardgas gebruiken. Bijvoorbeeld door ons huis te isoleren of een warmtepomp te nemen in plaats van een cv-ketel.
 
  1. Minder lawaai van warmtepomp en airco
Er gelden voortaan strengere geluidseisen voor de buitenunits van warmtepompen en airco's. Die mogen bij de buren niet meer dan 40 decibel geluid veroorzaken.
 

Team Versluijs

Hoe nu verder?

Heb je vragen?

Weet u niet wat te doen?
Wij zijn er om u te helpen!
Bel of mail ons