Rookmelders verplicht in 2022

Leestijd ca. 1 minuut

Vanaf 1 juli 2022 wordt het wettelijk verplicht om iedere woning in Nederland van voldoende rookmelders te voorzien.
Alle bouwlagen van een woning dienen dan te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes, waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

Waarom?
De meeste slachtoffers bij een brand vallen ’s nachts, door het inademen van rook. ’s Nachts werkt je reuk nl. niet.
Een flinke brand, die je zelf niet meer kunt blussen, kan al binnen 2 minuten ontstaan. En binnen 5 minuten kan een huis volledig in brand staan.
Daarom is het uitrusten van je woning met rookmelders ook zo belangrijk. Deze detecteren de rook wel en omdat ons gehoor nog perfect werkt als we slapen, zal het geluid van de rookmelder die afgaat ons alarmeren.

Welke melders zijn geschikt?
Kies voor een melder met een levensduur van een jaar of 10. Ook zijn er slimme melders. Deze geven ook een signaal op je mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.
Ook het plaatsen van zgn. hittemelders is verstandig.

Hittemelder
Een hittemelder is de ideale oplossing voor plaatsen waar een reële kans op brand bestaat, maar waar rookmelders niet goed kunnen werken door rook- en dampontwikkeling.
Omdat rookmelders reageren op rook en damp zijn ze niet geschikt voor keukens, badkamers en garages doordat ze te vaak vals alarm geven. Gebruik in deze ruimtes een hittemelder want deze meet temperatuurverschillen.
Verder wordt tevens het plaatsen van een CO-melder aangeraden in elke ruimte waar een verbrandingstoestel aanwezig is. Zo kan koolmonoxidevergiftiging worden voorkomen.

Huisdieren in huis?
Dieren verschuilen zich van nature als er gevaar dreigt. Daarom is het voor brandweerlieden erg moeilijk om ze te redden en om überhaupt te weten of en hoeveel huisdieren in een woning aanwezig zijn.
Laat de hulpdiensten weten of er huisdieren in je huis aanwezig zijn. Dit kan middels speciale stickers die je aan de buitenkant van je woning bv bij de voordeur bevestigd.

Heb je vragen omtrent de (brand)veiligheid van jouw woning?
Vlammetje Veilig, gevestigd in Oostburg, geeft graag advies.
www.vlammetjeveilig.nl of 06-53453975.
 

Team Versluijs

Hoe nu verder?
Heb je vragen?

Weet je niet wat te doen?
Wij zijn er om je te helpen!
Maak direct een afspraak